BLOG

kalandok/beszámolók/gondolatok

Blog2020-08-02T13:15:36+02:00
2307, 2020

Hornstrandir, a világ pereme

A félsziget több mint 50 éve lakatlan, utak nincsenek, áram nincsen, térerő nincsen. Ez Hornstrandir. Egy fokozottan védett park, Európa talán utolsó, szinte érintetlen területe. A hét nap alatt úgy éreztem magam, mintha egy Attenborough filmben sétálnék. A minimális emberi behatás miatt az élővilág virágzik, az izlandi sarkirókák hatalmas és egészséges populációja versenytársak nélkül uralkodik a vidéken. Jönnek, mennek, játszanak, alszanak, mindezt méterekre az embertől.

1807, 2020

Te akkor ilyen zöld vagy?

Egészen pontosan meg tudom mondani, hogy Cordobából buszoztam Madridba 2018. október 25-én délután, amikor elérkezettnek láttam az időt, hogy többet megtudjak a témában. Hogy előtte mit csináltam? Semmit! Először csak szelektív hulladékgyűjtésről akartam olvasni. Nem nagy dolog. Csak arra voltam kíváncsi, milyen kukát vegyek otthonra. Aztán lassan begyűrűzött, és lassan két éve közel zero waste élem a mindennapjaimat.

1708, 2019

Érkezés Izlandra

Nehézkes indulás után újra ott ültem a repülőn. Bedugtam a fülembe a zenét, átgondoltam és elengedtem - bevallom kissé elérzékenyülten - a feröeri napokat, és felkészültem Izlandra. Lélekben. Máshogy nem is nagyon tudtam volna, hiszen nulla tervvel mentem neki a szigetnek. Egy repülőút pedig aligha elég ennek pótlására. Mivel megint vastag felhőrétegben szálltunk, a látvány sem zavarta meg ezt az elmélkedést. Felkészültségemet nem is tudom jobban jellemezni annál, minthogy azzal sem voltam tisztában, melyik reptéren szállunk le. A probléma gyökere, hogy eszembe sem jutott, hogy Keflavíkon kívül máshová is érkezhetnek nemzetközi gépek. Merthogy valójában nem is, de a Feröer-szigetek gépeit [...]

3006, 2019

Laugavegur túra, Izland

Minél távolabb megyünk tőle, annál kisebb eséllyel nyúl utánunk, ezzel együtt megjelenik a zuzmó, és az éles sziklákra puhán rákúszik a vastag moharéteg is. Ez adja az izlandi felföld jellegzetes táját. Fekete dombok, hegyek, melyek talán régen maguk is füstöltek és hamuztak mindenfelé, rajtuk foltokban méregzöld moharéteg és sárgásabb zuzmó. Tökéletes dekoráció.

Go to Top